??Τον άρχοντα τριών δει μεμνήσθαι? πρώτον μεν ότι ανθρώπων άρχει? δεύτερον κατά νόμους άρχει? τρίτον ότι ουκ αεί άρχει??, (Αγάθων, 450-400 π.Χ.)


Ο άρχων πρέπει να έχει κατά νουν τρία πράγματα: πρώτον, ότι διοικεί ανθρώπους (με τις ατέλειες και τις αδυναμίες τους, με παράπονα δίκαια ή και παράλογα, αλλά πάντως πνευματικά όντα και όχι ζώα), δεύτερον, ότι διοικεί σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους της πολιτείας (γραπτούς και άγραφους) και συνεπώς είναι απαράδεκτο να εκτρέπεται σε υπερβασίες, αυθαιρεσίες και αδικίες και, τρίτον, ότι δεν είναι αιώνιος άρχων, κάποτε θα εκπέσει της αρχής και πρέπει ως εκ τούτου, να είναι πολύ προσεκτικός, ώστε όταν απομακρυνθεί από την εξουσία να έχει αφήσει αγαθές εντυπώσεις, τόσο για τις ικανότητές του, όσο και για τις αρετές του.

Αγαπητοί Συνάδελφοι το site λειτουργεί σε νέα διεύθυνση:

http://katsiras.mysch.gr/

Έχουμε 14 επισκέπτες συνδεδεμένους

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας

ΝΟΜΟΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α) Νομός Φθιώτιδας:

Ο νομός συνορεύει βόρεια με τους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, δυτικά με το νομό Ευρυτανίας και νότια με τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας και Βοιωτίας. Ανατολικά βρέχεται από τον Ευβοϊκό και τον Μαλιακό κόλπο και από τον δίαυλο των Ωρεών. ΄Ολη η περιοχή κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 191 π.Χ. Ακολούθησαν οι Βυζαντινοί, οι Φράγκοι, οι Καταλανοί και οι Τούρκοι εναντίον των οποίων οι κάτοικοι εξεγέρθηκαν στις 8 Απριλίου 1821 για να τους διώξουν τελικά το 1832. Ο Γοργοπόταμος, ποταμός της Στερεάς Ελλάδας, στο νομό Φθιώτιδας, πηγάζει από την Οίτη και είναι παραπόταμος του Σπερχειού. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός με την ανατίναξη της γέφυράς του από Έλληνες αντάρτες (1942). Η μεγάλη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοπόταμου ανατινάχτηκε από Έλληνες αντάρτες σε συνεργασία με ΄Αγγλους δολιοφθορείς (σαμποτέρ) το Νοέμβρη του 1942,  βλ περισσ.

Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας,

Σχολεία Νομού Φθιώτιδας

 Β) Νομός Βοιωτίας

Ο νομός συνορεύει βόρεια με το νομό Φθιώτιδας, δυτικά με το νομό Φωκίδας, νοτιοανατολικά με το νομό Αττικής, ανατολικά βρέχεται από τον Ευβοϊκό κόλπο και νότια από τον Κορινθιακό. Ο νομό Βοιωτίας ιδρύθηκε το 1943, μετά την απόσπασή του από τον έως τότε νομό Αττικής και Βοιωτίας. Στις ακτές του πορθμού του Ευρίπου, βρίσκεται η αρχαία πόλη Αυλίδα, όπου εκεί είχε συγκεντρωθεί ο στόλος των Αχαιών πριν ξεκινήσει για την Τροία. Εκεί θυσιάστηκε η κόρη του Αγαμέμνονα Ιφιγένεια. Κοντά στο σημερινό Σχηματάρι, βρίσκεται η αρχαία πόλη Τανάγρα. Η πόλη έφτασε σε μεγάλη ακμή στα μυκηναϊκά χρόνια και η ακμή της συνεχίστηκε έως την ρωμαιοκρατία. Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί πως οι αρχαιότατοι κάτοικοι της ήταν Φοίνικες που είχαν έρθει στη Βοιωτία με τον Κάδμο. Στους κλασικούς χρόνους η Τανάγρα υπήρξε η πρώτη πόλη της βοιωτικής ομοσπονδίας και καλλιτεχνικό κέντρο περιωπής. Οι αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως πλήθος από αξιόλογα ευρήματα που στεγάζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους στο μουσείο των Θηβών, βλ.περισσ. 

 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ 

 Γ) Νομός Ευβοίας

Ο νομός βόρεια ορίζεται από τους διαύλους του Τρίκερι και των Ωρεών που την χωρίζουν από την χερσόνησο της Μαγνησίας (Θεσσαλία) και την Φθιώτιδα. Βορειοδυτικά βρέχεται από τους κόλπους Μαλιακό, Ευβοϊκό (Βόρειο και Νότιο) και Πεταλιών, που την χωρίζουν από τη Λοκρίδα, την Ανατολική Βοιωτία και την Αττική. Νοτιοανατολικά βρέχεται από το στενό του Καφηρέα, που την χωρίζει από το νησί της Άνδρου και ανατολικά βρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος.Το πιο στενό τμήμα του Ευβοϊκού κόλπου, το στενό του Ευρίπου, προσφέρεται για το πέρασμα από την Στερεά Ελλάδα στο νησί Εύβοια. Έχει πλάτος 40 μέτρα και βάθος 8,5 μέτρα και είναι γνωστό από τα παλιρροιακά φαινόμενα που παρουσιάζει, βλ. περισσ. 

 1. Σχολεία Περιοχής: Α΄ ΕΥΒΟΙΑΣ

 2. Σχολεία Περιοχής: Β΄ ΕΥΒΟΙΑΣ

 3. Σχολεία Περιοχής: Γ΄ ΕΥΒΟΙΑΣ

 4.  Σχολεία Περιοχής: Δ΄ ΕΥΒΟΙΑΣ  

 Δ) Νομός Ευρυτανίας

Η Ευρυτανία είναι ένας από τους πενήντα ένα νομούς της Ελλάδας. Βρίσκεται στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η πρωτεύουσα της είναι το Καρπενήσι. Ο νομός είναι σχεδόν ολοκληρωτικά καλυμένος από βουνά, συμπεριλαμβανομένων της Τυμφρήστου και του Παναιτωλικού στα νότια και ποτάμια συμπεριλαμβανομένων του Αχελώου στα δυτικά, του Αγραφιώτη στα ανατολικά και του Μέγδοβα στα ανατολικά που εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος, και έχει ένα θέρετρο σκι. Είναι ένας από τους λιγότερο κατοικημένους νομούς στην Ελλάδα,  βλ.περ. 

 Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 

Ε) Νομός Φωκίδας

Ο νομός συνορεύει βόρεια και βορειοανατολικά με το νομό Φθιώτιδας, ανατολικά με το νομό Βοιωτίας, δυτικά με το νομό Αιτωλοακαρνανίας και νότια βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο.Η αρχαία Φωκίδα έφτανε ως τον Ευβοϊκό κόλπο -όπου είχε για λιμάνι το Δαφνούντα- την κοιλάδα του Σπερχειού και του Κηφισού και κατείχε δυτικά το «ευδαίμον Κρισσαίον πεδίο». Πρώτοι κάτοικοι θεωρούνται οι Πελασγοί και μετά οι Φωκείς με αρχηγό το Φώκο, γιο του Ορτυνίονα από την Κόρινθο ή γιο του Αιακού από την Αίγινα που μετανάστευσε εδώ. Με τους Βοιωτούς, τους 'Ιωνες και αργότερα τους Δωριείς αποτελούσαν την Αμφικτιονία του ναού του Πυθείου Απόλλωνα που είχε ως όργανο το Αμφικτιονικό Συνέδριο στο οποίο οι Φωκείς είχαν δυο ψήφους. Οι Φωκείς πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο με 40 πλοία.Ο ΄Ομηρος αναφέρει τις πόλεις Πυθώνα, Κρίσσα, Δουλίδα, Υάμπολιν, Λιλαία. Νεότερες είναι η Αμβρυσσός, Κίρρα, Αντίκυρα, Αβαί, Ελάτεια, Μεδεών κ.α.

Σχολεία Νομού Φωκίδας:

Α) Γυμνάσια

Β) Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις

Γ) Γενικά Λύκεια, Δ) ΕΠΑ.Λ. - ΕΠΑ.Σ. - Σ.Ε.Κ.

Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Στερεάς Ελλάδας

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Εορτολόγιο:

Ο ιστότοπός μας διακρίθηκε με "ειδικό έπαινο" στην κατηγορία "Προσωπικοί διαδικτυακοί τόποι εκπαιδευτικών", στον 6ο διαγωνισμό Ελληνόφωνων Εκπαιδευτικών Ιστοτόπων.

 

Δείτε όλα τα αποτελέσματα στο www.eduwebawards.gr ή "κατεβάστε" εδώ το pdf [359 KB] με τα αποτελέσματα