??Τον άρχοντα τριών δει μεμνήσθαι? πρώτον μεν ότι ανθρώπων άρχει? δεύτερον κατά νόμους άρχει? τρίτον ότι ουκ αεί άρχει??, (Αγάθων, 450-400 π.Χ.)


Ο άρχων πρέπει να έχει κατά νουν τρία πράγματα: πρώτον, ότι διοικεί ανθρώπους (με τις ατέλειες και τις αδυναμίες τους, με παράπονα δίκαια ή και παράλογα, αλλά πάντως πνευματικά όντα και όχι ζώα), δεύτερον, ότι διοικεί σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους της πολιτείας (γραπτούς και άγραφους) και συνεπώς είναι απαράδεκτο να εκτρέπεται σε υπερβασίες, αυθαιρεσίες και αδικίες και, τρίτον, ότι δεν είναι αιώνιος άρχων, κάποτε θα εκπέσει της αρχής και πρέπει ως εκ τούτου, να είναι πολύ προσεκτικός, ώστε όταν απομακρυνθεί από την εξουσία να έχει αφήσει αγαθές εντυπώσεις, τόσο για τις ικανότητές του, όσο και για τις αρετές του.

Αγαπητοί Συνάδελφοι το site λειτουργεί σε νέα διεύθυνση:

http://katsiras.mysch.gr/

Έχουμε 19 επισκέπτες συνδεδεμένους

Α) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ (Ο.Η.Ε.)

α) Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

β) Θεμελιώδη δικαιώματα. Πληροφορίες για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ορισμοί και επεξηγηματικά κείμενα σχετικά με αυτά τα δικαιώματα. σχετικοί σύνδεσμοι με θεσμικά όργανα της ΕΕ και άλλους οργανισμούς.

γ) Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας. Αυτό το φόρουμ εκπροσωπεί τα συμφέροντα των νέων της Ευρώπης και παρέχει συμβουλές και συστάσεις σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, σχετικά με ζητήματα που αφορούν τους νέους. Πληροφορίες για δραστηριότητες και σχέδια ανά θέμα με συνδέσμους.

δ) Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Εργάζεται για την εφαρμογή των Παγκόσμιων Διακηρύξεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Πληροφορίες για προγράμματα και πεδίο αρμοδιοτήτων, νέα, ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά θέμα.

Β) (N.A.T.O.)

Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (North Atlantic Treaty Organization ? NATO) ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1949. Τα ιδρυτικά του μέλη ήσαν τα ακόλουθα: Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισλανδία, Ιταλία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία και Πορτογαλία. Η Ελλάδα έγινε μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου το 1952. Το 1952 προσχώρησε στο ΝΑΤΟ και η Τουρκία. Κατά τις επόμενες δύο διευρύνσεις του ΝΑΤΟ, μέλη του Οργανισμού έγιναν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το 1955, και η Ισπανία, το 1982. Το 1999 προσχώρησαν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία.

Γ) Μ.Κ.Ο (ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ).

Ο όρος μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) αποτελεί νεολογισμό και αποδίδει στα ελληνικά τον αγγλικό όρο Non-Governmental Organisations (NGOs). Ο όρος αναφέρεται σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις με διεθνή συνήθως παρουσία, οι οποίες δεν αποτελούν διεθνείς οργανισμούς αλλά στηρίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και είναι ανεξάρτητες από τα κράτη. Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ο όρος να χρησιμοποιείται για κάθε κοινωφελή οργάνωση που δεν ανήκει στο κράτος. Οι σκοποί των ΜΚΟ είναι κυρίως ανθρωπιστικοί και αφορούν περιβαλλοντικά ή κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια, ο ρατσισμός, το περιβάλλον κ.λ.π. Από τις πρώτες ΜΚΟ ήταν ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, ενώ στην Ελλάδα η Αλληλεγγύη της Εκκλησίας της Ελλάδος

Μ.Κ.Ο. σε διεθνές  και εθνικό επίπεδο (ενδεικτικός κατάλογος)

Δ) ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης (Conseil de l' Europe) είναι ένας διεθνής οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν 47 κράτη της Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 1949 και έχει ως σκοπό την «επίτευξη στενότερης ενότητας μεταξύ των μελών του, ώστε να διαφυλαχθούν και να προωθηθούν τα κοινά ιδεώδη και οι αρχές και να ευνοηθεί η οικονομική πρόοδός τους».Μετά και την πρόσφατη ένταξη του Μαυροβουνίου, το Συμβούλιο της Ευρώπης αριθμεί σήμερα 47 μέλη. Περιλαμβάνει δηλαδή το σύνολο των κρατών της Ευρώπης, πλην της Λευκορωσίας, η οποία έχει υποβάλει αίτηση ένταξης.Καθεστώς παρατηρητή έχει παραχωρηθεί στην Αγία Έδρα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, και το Μεξικό. Το Ισραήλ, ο Καναδάς και το Μεξικό παρίστανται ως παρατηρητές στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου.

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Εορτολόγιο:

Ο ιστότοπός μας διακρίθηκε με "ειδικό έπαινο" στην κατηγορία "Προσωπικοί διαδικτυακοί τόποι εκπαιδευτικών", στον 6ο διαγωνισμό Ελληνόφωνων Εκπαιδευτικών Ιστοτόπων.

 

Δείτε όλα τα αποτελέσματα στο www.eduwebawards.gr ή "κατεβάστε" εδώ το pdf [359 KB] με τα αποτελέσματα